Изборът, аудиовизуално съдържание за бебета и малки деца. За и против!

Някои хора вярват, че гледането на телевизия е лош навик, който ще попречи на децата да мислят самостоятелно, но проучванията показват, че 60 минути на ден с любимите герой няма да имат отрицателно въздействие върху развитието му. Както и с много други неща, ключът е в умереността. Концентрирайте се върху ограничаване на времето, което вашето бебе и малко дете прекарва в гледане на телевизия, и редувайте с периоди на интерактивна игра.
Не забравяйте, гледането на телевизия заедно с детето е от съществено значение за неговото реагиране. Ако очите му са залепени за екрана, оставете го да се забавлява за известно време. Но, ако изглежда разсеяно или започне да си играе с играчка, е време да изключите телевизора и да започнеш друга дейност. Свикването с прекалено много телевизия показва, че детето губи интерес към играта и други форми на взаимодействие. 

Когато става въпрос за избора на подходящи телевизионни предавания за мъничето ви, е важно да бъдете избирателни и да разгледате какво предлага програмата. Най-добрите предавания за изграждане на езикови умения са тези с ясни, линейни сюжетни линии, в които героите говорят директно с твоето дете и го карат да мисли и взема решения. Не забравяйте – няма причина, поради която мама и тате да не би трябвало да се присъединят. Опитайте да разговаряте с малкото си съкровище за това, което се случва, за да му помогнете и двамата да се включи по-добре в сюжета.

За повечето родители телевизията не заменя качественото време, прекарано с мама и татко, а по-скоро е възможност да се сготви вечерята или да се направи важно телефонно обаждане, оставяйки децата в безопасност в компанията на любимите им телевизионни приятели.

У родителите съществува опасение, че стоене пред телевизора или таблета от много малка възраст може да засегне способността за поддържане на вниманието и концентрацията, както и съня. Придържай се към кратки телевизионни форми, последвани от физическа игра, ще дадете на мъничето си всичко от което има нужда без да го лишаваш от любимата на всички деца, анимация.